Illustratue Stef Ringoot aan zijn bureau

Je boodschap verduidelijken met een infographic.

Infographic over hernieuwbare energie in lelystad.
Een van de eerste versies van dit project.

Het Lelystadse bedrijf Solarvation vroeg me of ik hun boodschap kon verduidelijken middels een infographic. Dit in eerste instantie ten behoeve van een presentatie die ze zouden geven aan een aantal van hun klanten. Ondertussen is de illustratie al meermaals aangepast, ingezet voor ander doeleinden en geprint als folder. Dat is het grote voordeel van mijn vector werkwijze.

Hoe komt zo’n infographic nu tot stand.

Na een gesprek met de klant maak ik eerst en vooral tijd vrij om alles wat in de illustratie moet komen uitgebreid te bestuderen. Google is hiervoor meestal je beste vriend. Maar ook gewoon even ter plaatse gaan kijken helpt om de opdracht beter te begrijpen. In dit geval redelijk makkelijk omdat alles dicht in de buurt is.

Vervolgens begint de schetsfase en ontstaat de illustratie al doende. Waar ik vroeger schetste op papier gebruik ik nu vooral de iPad om de schetsen te maken. Dit vanwege de snelheid en het gemak om meerdere versies van de schetsen te ontwerpen.

Een van de allereerste schetsen.
Met extra kleur op de ipad

Na het bespreken van de schetsen met de klant begint het uitwerk fase. De klant heeft een ontwerp richting gekozen aan de hand van de schetsen en feedback gegeven. Nu ga ik aan de slag met het programma Adobe illustrator om een en ander te ”vectoriseren”. Alle elementen in de illustratie worden helemaal opnieuw getekend en vorm gegeven op basis van het schetsontwerp. Dit doe ik niet meer op de iPad maar op een desktop computer.

Langzaam, element per element, wordt de illustratie opgebouwd. Het grote voordeel van de vector werkwijze is dat ik heel makkelijk kan schuiven met de verschillende elementen waardoor ik vooral aan de compositie kan werken zodat er een kloppend geheel ontstaat.

Infographic over hernieuwbare energie in lelystad.
De illustratie klaar voor gebruik.

Aanpassingen maken.

Een aantal weken na het opleveren van de illustratie vroeg de klant mij om een aantal aanpassingen door te voeren. Het voordeel van mijn vector werkwijze is dat ik zulke aanpassingen relatief eenvoudig kan doorvoeren. Alhoewel deze ingreep best nog complex was, want de klant wou meer van de provincie Flevoland laten zien. Net zoals in een eerder schetsontwerp.

Infographic over hernieuwbare energie lelystad

En omdat de klant enige tijd later besloot om ook wat te doen met de luchtvaart voegde ik ook nog een vliegtuig toe

Infographic over hernieuwbare energie
De laatste versie van de infograhic.

Wil jij jouw boodschap ook eens met een infographic vertellen? Neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *