Illustratue Stef Ringoot aan zijn bureau

Van schets tot afgewerkt ontwerp.

Het atelier van Pieter Ringoot in Lebbeke (België)
Het atelier van Pieter Ringoot in Lebbeke (België)

Nee, het bovenstaande plaatje is niet mijn werkruimte! Wel het atelier op zolder van mijn grootvader en kunstschilder Pieter Ringoot (Lebbeke 1921 -2011) waar ik als kind menig uur heb versleten. Als cartoonist, illustrator, grafisch en 3d vormgever ziet mijn werkruimte er wel wat anders uit.

Alhoewel… na het overlijden van mijn grootvader heb ik het atelier noodgedwongen leeggemaakt en een groot gedeelte van zijn teken en schilder spullen samen met honderden schilderijen, schetsen en tekeningen naar mijn eigen zolder werkruimte in Nederland verhuisd. Sinds een tijdje ruik ik weer de olieverfgeur die op het atelier in Lebbeke zo aanwezig was. Alsof ik de geest van mijn grootvader mee heb verhuisd.     

Wil je meer weten over de werken van Pieter Ringoot? Neem dan ook eens een kijkje op www.galerieringoot.com

Anyway, het atelier van mijn grootvader, daar haalde ik de mosterd vandaan …

Kun je even snel een illustratie maken !? 

De ene illustratie is de andere niet. Sommige collega’s kunnen in een paar minuten een tekening op papier zetten. (en ook nog inkleuren) De “vector techniek” die ik voor mijn werk gebruik is echter vrij arbeidsintensief. Een illustratie maken is niet iets wat ik even doe, maar waar nogal wat tijd in kruipt. Bovendien moeten zowel ikzelf als de klant tevreden zijn over het eindresultaat. Kwaliteit komt bij mij op de eerste plaats (iets waar mijn grootvader ook altijd naar verwees) een illustratie of ontwerp gaat dus nooit zomaar de deur uit.  

De vector techniek laat toe om de illustraties, zonder kwaliteit verlies te vergroten of te verkleinen. 10x10cm is geen probleem maar 1×1 meter ook niet.  Hierdoor zijn de afbeeldingen multi-inzetbaar, en uitermate geschikt voor zowel drukwerk toepassingen, groot formaat media uitingen, publicatie op internet of animatie doeleinden.

Een kijkje in mijn keuken…

Elk ontwerp begint met het maken van een heleboel schetsen in mijn schetsboek. Op basis van een onderwerp, tekst of idee van de klant maak ik altijd verschillende schetsontwerpen.

Folders, brochures en andere grafische media uitingen worden vervolgens verder afgewerkt met programma’s als Adobe Indesign en Adobe Photoshop. 3D-ontwerpen worden meestal verder uitgewerkt met het programma SketchUp en Adobe Photoshop. Illustraties worden altijd digitaal afgewerkt met behulp van Adobe illustrator!

Hieronder lees en zie je hoe zo’n illustratie tot stand komt;

Stap 1: Van idee naar nette schets Het schetsontwerp wordt als een nette potlood schets uitgewerkt op tekenpapier en vervolgens gescand.

Stap 2: Van potlood naar digitale afbeelding Met behulp van het programma Adobe Illustrator en een digitale Wacom tekentablet wordt de scan “overgetrokken”.

Stap 3: Een nieuwe digitale versie Het plaatje wordt verder gefinetuned en er ontstaat een nieuwe, geheel digitale zwart/wit versie van de schets.

Stap 4: digitaal inkleuren met Adobe Illustrator Een kopie van de zwart-wit lijntekening wordt in een nieuwe laag ingekleurd.

Stap 5: De definitieve illustratie
De kleur- en zwart-wit tekeningen worden samen-gevoegd. De lijntekening ligt boven op de kleurlaag.

Lees ook de andere berichten.


Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.